Bisiklet Seçiminde Marka Mı Donanım mı Önemlidir?
BikeSTore olarak bize en çok sorulan sorulardan birini cevaplamaya çalışacağız.
Öncelikle bisiklet seçerken size uygun bisiklet tipine karar vermelisiniz. Dağ Bisikleti, şehir bisikleti, yol / yarış bisikleti, katlanır bisiklet gibi tiplerden kullanım amacınıza uygun olanı seçmelisiniz. Bisiklet tiplerini ve uygun seçimi kanalımızdaki diğer videolarımızda görebilirsiniz. Bisiklet tipine karar verdikten sonra ise bütçe konusu önem taşıyor. Profesyonel sporcu iseniz, ulaşım amaçlı yoğun kullanım düşünüyorsanız mutlaka nispeten yüksek bir bütçe ayırmalısınız. Küçük mesafelerde örneğin markete gitmek gibi, ya da nadiren gezi ve kardiyo amaçlı kullanım gibi bir hedefiniz varsa daha düşük bir bütçe ayrılabilir. Eğimsiz bir bölgede kullanacaksanız vitessiz veya daha az vitesli, yüksek hızlara çıkmayacaksanız ve trafik yoğun bir bölgede değilseniz giriş seviyesi donanımalara sahip, V fren sistemi bulunan modelleri tercih edebilirsiniz.
Peki hangi markayı tercih etmelisiniz?
Ülkemizde yerli üretim bir çok bisiklet markası mevcut. Bisan, Ümit Bisiklet, Corelli, Salcano, Carraro gibi yerli bisiklet üreticileri dünya çapında da kendilerini ispatlamış durumdalar, bu firmalar ihracat yapıyor hatta yabancı markalar için fason bisiklet üretiyorlar. Pinarello, Trek, Scott, Cannondale, Giant, Dahon, Tern, Kross, Romet gibi dünya markalarını da ülkemizde satın alabilirsiniz. Bir çok yerli firma genellikle bisiklet kadrolarını kendileri üretiyor, boyama işlemlerini yapıyor ve jantları üretiyor. Bisiklet donanımlarını ise başka üreticilerden alarak montaj yapıyor. Hemen hemen tüm firmalar da kadroları için uzun yıllar garanti veriyor. Üretim hatalarına karşın bisikletlerin tüm parçaları da ayrıca garantili. Bu nedenle özellikle şu markayı tercih edin demeyi uygun görmüyoruz fakat kurumsal yapısı düzgün olan, ürünlerinin arkasında duran ve geniş servis ağı veya online destek sunan markaları tercih edebilirsiniz. Doğal olarak yerli markalar gümrük vergileri, döviz kurları, nakliye maliyetleri gibi avantajlarından dolayı yabancı markalara göre daha bütçe dostu oluyor. Ünlü üst grup ithal markalar da yeni teknolojileri, aerodinamik yapıları, tasarım ve işçilik kaliteleri ile öne çıkabiliyor.
Peki Bisiklet kadrolarında kaliteyi neler etkiler?
Malzeme tipi (Alüminyum, Karbon, Çelik, Titanyum gibi), malzeme kalınlığı, hafiflik ve rijitlik gibi unsurlar, kaynak veya birleşim noktası İşçiliği, boya kalitesi, kablolama kanalları, aksesuar bağlantı noktaları ve aero dinamik yapı. Bu unsurları değerlendirirken de ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. En iyi kadro tipi en hafif olan, karbon olan veya en kalın olan değildir. Profesyonel bir yol bisikleti yarışçısı için rijit ve hafif bir karbon kadro en iyi seçim olabilirken, bir şehir bisikleti kullanıcısı veya uzun yol tur bisikletçisi için esnek olması, sağlam olması, tamirinin kolay olması ve eşya taşıma kapasitesi gibi sebeplerle çelik kadro en iyi seçim olabilir. Genellikle sağlamlık ve kalite açısından çalıştığımız yerli veya yabancı firmaların ürünlerinde ciddi bir ayrım görmüyoruz. Doğal kullanım ömürlerinde bisiklet kadrolarının kırılması, çatlaması veya hasar alması çok nadir görünen bir durumdur ve genellikle kaza, darbe ve ekstrem durumlar dışında size sorun çıkarmaz. Üreticiler üretim hatalarına karşın kadrolara mutlaka tam garanti sunar. Bu sebeplerle kadro seçiminde bizce en önemli unsur size uygun olan malzeme tipini ve geometriyi seçmektir. Tasarım veya renkler bile tercih sebebi olabilir.
Bisiklet donanımlarını nasıl değerlendirmeliyiz?
Örneğin Vites Aktarma Sistemleri
Shimano, Sram, Campagnolo, Microshift ve Sunrace en enlü bisiklet vites aktarma sistemi üreticileridir. Ülkemizde Shimano en çok tercih edilen aktarma sistemleri markası. Bu markaların tümünün kaliteli ve yeterli seviyede ürünleri mevcut. Tüm markaların giriş seviyesi ve üst seviye modelleri var. Bu noktada örneğin Shimano aktarma sistemlerinde Tourney alt modeli giriş seviyesi veya hobi ürünleri için uygunken, Deore modeli ve üstündeki modeller daha profesyonel veya yoğun kullanım için uygun olacaktır. Vites sayısı veya dişli oranlarını ise yine ihtiyaçlarınıza göre seçmelisiniz. Örneğin MTB tipi bir modelde arka ruble en büyük dişli sayısı fazla ve aynakol en küçük dişli sayısı görece az ise eğimleri daha kolay ama yavaş çıkarsınız. Aktarma sistemindeki yaprakların ve dişlilerin sayısı eğim veya hız performansınızı etkiler kalite ile ilgili değil, kullanım ile ilgilidir. Markaların üst model gruplarının kalitesi ise vites aktarımındaki akıcılık, zincir ve dişlilerin sağlamlığı, hafifliği, elektrikli aktarım sisteminin varlığı gibi durumlarla ilişkildir. Genellikle hazır bisikletlerde aktarma sistemi tek model olmaz, markalar aynakol, ruble, zincir, göbekler, arka veya ön aktarıcılarda farklı alt modelleri kullanır. Bu nedenle seçim yaparken örneğin arka aktarıcı Deore SLX modeli olan bir bisikletin diğer aktarıcı parçalarının da ne olduğuna bakılmalıdır. Popüler vites sistemlerinin tablosunu sitemizde görebilirsiniz.
Fren sistemlerinde de aynı şekilde fren sistemi tipi V-Fren, Hidrolik veya Mekanik olması gibi ihtiyaca yönelik seçimler yapabilirsiniz. Bunların farklarını sitemizin blog kısmında detaylı olarak görebilirsiniz. Her tipte frenin kullanılan malzemeye göre daha kaliteli veya düşük modelleri mevcuttur. Örneğin bir MTB modelinde Shimano'nun Mt200, Altus veya SLX alt model adında hidrolik disk fren setleri bulunabilir. Kalite arttıkça daha iyi duruş sağlanır ve malzemelerin ömrü uzar.
Jantların ve örgü malzemelerinin kalitesi çemberin daha uzun ömürlü olmasını ve jant ayarının uzun süre bozulmamasını sağlar. Jant göbekleri ve jantın hafifliği de bisikletin akıcılığını etkiler. Orta göbek veya jant göbeklerinin marka veya modeli genellikle alıcılar tarafından incelenmez ama bisikletin kalitesini ve ömrünü en çok etkileyen parçalardan biridir.
Sele, gidon, elcikler, çamurluk veya bagaj gibi aksesuarların kalitesi de bisikletin konforunu etkiler. Örneğin jel iç dolgu kullanan bir sele veya ergonomik bir elcik daha çok konfor sunarken daha pahalı olacaktır.
Lastikler bisikletin en önemli parçalarının başında gelir, genellikle ekonomik bisiklet modellerinde yüksek kalite lastikler fabrikasyon olarak gelmez. Lastiğin kalitesi yol tutuşunu etkilerken, daha uzun ömürlü olmasını, patlamalara karşı dayanıklı olmasını sağlar. Hafifliği de jant gibi önemlidir. Schwalbe, Michelin, Continental, CST, Dsi, Maxxis gibi piyasada bir çok marka mevcuttur. Bu markaların zırhlı, telli, kevlar alaşımlı modellerini ihtiyacınıza göre seçmenizi öneririz.
Özetle tüm markaları ve donanımları değerlendirirken öncelikle ihtiyacınıza uygun mu diye sormalısınız. Aracınızın bagajına koymanız gerekiyorsa katlanır bisiklet alırsınız, hız ve performans istiyorsanız üst model bir yol bisikleti seçersiniz, doğa gezileri ve kötü zemin koşullarında kullanacaksanız dağ bisikleti seçersiniz. Ve bu seçimlerinizde kalite çoğu zaman bütçenizle doğru orantılı olacaktır. En hafif bisikleti istediğinizde üretici bunu sağlamak için en pahalı donanımları seçecek kadroda özel alaşımlar kullanacaktır. Ama gerçekte sizin en hafif olan modele ihtiyacınız olmayabilir. Size en uygun optimum modeli seçmek için bizi her zaman arayabilirsiniz.