Bilgi İçin 0850 302 48 80

Bisiklet Parçalarını Tanıyalım

Bisiklet hangi ana bölümlerden ve yedek parçalardan oluşur?



Kadro (Frame) :
 Bisikletin ana iskeletidir. Gövde, çerçeve veya şasi olarak da adlandırılır. Çelik, alüminyum, chromoly, karbon ve titanyum gibi farklı malzemelerden üretilebilir. 

Maşa (Fork) :  Bisikletin ön tekerinin bağlandığı kadroya eklenen çatal olarak da bilinen ön bölgedir. Amortisörlü ve sabit olmak üzere iki tipi mevcuttur. Tıpkı kadro gibi çeşitli materyallerden üretilebilir. Özellikle dağ bisikleti ve şehir bisikletlerinde kullanılır. Maşanın içinde bulunan yaylanma sistemi havalı, hidrolik veya mekanik olabilir. Sabit maşalar ise genellikle yol ve city model şehir bisikletlerinde kullanılır. 

Aynakol (Crank - Crankset) : Bisikletin pedalını çevirdiğimiz orta göbeğe bağlı dişlinin adıdır. Ön dişli yada crank seti diye de bilinir. 

Gidon (Handlebar) : Bisiklete yön veren dümen veya direksiyona verilen isimdir.

Gidon boğazı (Stem) : Gidonu maşa dikmesine ve dolayısıyla bisiklete bağlayan nesne. Boğaz diye de anılır.

Spacer :  Boğazın alt kısmına konulan pullardır. Gidon yüksekliğini ayarlar.

Gidon bandı : Yol bisikletlerinde elcik yerine kullanılan sargıdır.

Sele (Saddle) : Bisikletin koltuğudur.

Sele borusu (Seatpost) : Seleyi bisiklete bağlayan borunun adıdır.

Sele Kelepçesi (Seat clamp) : Sele borusunun kadro içine girdiği bölümde yükseklik ayarlama sabitleme mekanızmasıdır.

Elcik (Grips) : Gidonu rahatlıkla tutmaya yarayan nesnedir.

Furş takımı (Headset) : Bisikletin maşası ve gidon boğazını birbirine bağlayan yataklama sistemidir.

Arka Dişli, Ruble,  Kaset (Cassette) :  Arka dişli grubudur. Pedal çevirmeden ilerlenirken arka dişlinin boşa dönmesini sağlayan mekanizma ruble tipinde dişli mekanizmasının içindeyken, kaset tipi dişlilerde mekanizma göbeğe dahildir. Rubleler göbeğe vidalanır, kasetler göbek üzerindeki tırnaklı sisteme geçer.

Kadro Kulağı : Arka vitesin kadroya bağlanmasını sağlayan küçük ama sevimli aparat. Kadroya göre daha yumuşak bir alaşımdan yapılan kulak, darbe anında eğilip, bükülüp yada kırılarak sizi kadro yenilemek gibi büyük bir masraftan kurtararak kendini feda eder. 

Fren Pabucu : Frene bastığınızda fren mekanizmasından lastiğe değen nesne. Frene bastığınızda bu küçük şeyin tutuculuğu çok önemlidir. Genellikle kauçuk bir yapısı vardır.

Rotor : Disk fren sisteminin disk gibi görünen büyük yuvarlak kısmı. Halk dilinde burayı disk diye anlatırız. Ancak sektörde adı Rotordur.

Hazne / Göbek (Hubs) : Jant tellerini jant çemberine bağlayan yerdir. 

Matara / Matara Kafesi : Suluk ve onu taşıyan kafese verilen isimdir.

Pedal (Pedal) : Aynakola bağlı olan ayakların bastığı çevirma mekanizması.

V Fren (Rim Brake) : V şeklinde olan ve jant üzerinden pabuçlar ile sıkma yaparak durmayı sağlayan fren tipi. 

Disk fren (Disc Brake) : Hidrolik disk fren hidrolik sıvısı ile çalışır. Fren yapıldığında, fren koluyla ile hidrolik sıvı, fren kaliperinden balataları diske doğru iter. Mekanik disk frende hidrolik sıvı yerine metal tel kablo kullanılır. Fren yapıldığında fren kolu kabloyu çekerek kaliperinde yer alan balataları diske doğru sıkıştırır.

Ön Vites : Aynakolda birden fazla dişli bulunan bisikletlerdeki aktarma ve değiştiriciler ön vites olarak adlandırılır.

Ön Vites Aktarıcı (Front Derailleur) : Ön vitesi değiştirmeye yarayan zinciri aynakol dişli yaprakları arasında atlatan mekanizma.

Arka Aktarıcı (Rear Dellailleur) : Arka vitesi değiştiren ruble üzerinde dişliler arasında zinciri kaydıran mekanizmadır.

Vites Değiştiricisi, Vites Kolları (Shifter) : Ön veya arka vitesi değiştirmek için aktarıcıları harekete geçiren gidonda bulunan kollardır.

Zincir (Chain) : Bisiklette insan gücünü pedal, aynakoldan arka tekere rubleye aktarmaya yarayan dişlilere bağlı parçadır.

Orta göbek (BB, Bottom Bracket) : Kadronun orta alanında yer alır ve aynakolu bağlamak için kullanılır.

Jant (Rim) : Bisiklet tekeridir, dış lastikler jant çemberine yerleştirilir. Jant çemberi jant telleri ile göbeğe bağlanır.

Jant teli (Spoke) : Jant çemberi jant telleri ile göbeğe bağlanır.

İç lastik (Tube) : Dış lastiğin içine yerleştirilen genellikle kauçuktan üretilen şişirebilen nesnedir. İçlastiksiz tubeless dış lastikler de bulunur.

Hızlı Kargo

100 TL Üzeri Ücretsiz Kargo

Müşteri Hizmetleri

0850 302 48 80

Güvenli Ödeme

Kredi Kartı, Havale, Kapıda Ödeme

Taksit & İade

12 taksit imkanı, İade garantisi